Toulky Marta

Austrálie 2007 - 2009




SUCHOU STEZKU K VANDROVÁNÍ
KOUSEK STŘECHY NA PŘESPÁNÍ
KAMARÁDY KOLEM SEBE
A NAD HLAVOU MODRÉ NEBE.
Co víc můžu přát
pro dalších dnů tři sta pětašedesát
Pelda

Kamarádům, příbuzným, známým i neznámým, přátelům i nepřátelům, všem,přání kdo tyto stránky sledují pravidelně, i kdo sem zabloudí čirou náhodou přejeme krásné poslední dny tohoto roku, zabalené do pohody a naplněné láskou, a v novém roce hodně tolerance pro všechny a úsměv pro každého


PF 2010
to vše přejeme z rozpálené, vánoční Austrálie a vyrážíme na letní prázdniny
Marta a David




PF 2010
a z trochu chladnější Kalifornie se k přání připojují

Petr, Petra a Kačenka



PS. 1
DobrotyÚmyslně zde nepíšu nic o Vánocích. Při cestování a i teď ve škole jsem potkala mnoho skvělých lidí z naprosto odlišných zemí, kultur a náboženství. Těm Vánoce nic neříkají, mají jiné tradice. Ostatně i mně vždy vrtalo hlavou, proč se Jéžišek narodil zrovna v období, kdy naši praprapra (hodně pra) předkové slavili návrat slunce, prodloužení dne a naději na přežití zimy. Dodnes ve mně vrtá červ pochybnosti, jestli nebylo potřeba nahradit zvyk, zvaný pohanský, zvykem zvaným křesťanský, protože ten byl víc in. Kdo ví?! Ať je to jak chce, stejně bych nerada, aby našeho českého Jéžiška nahradil nějaký fousatý Santa Klaus. I když má stejné příjmení jako president, tady protekce neplatí. My osobně budeme mít 24. prosince české Vánoce s Jéžiškem. Ty organizuji já. A o den později mi David ukáže, jak vypadají Vánoce klokaní.

PS 2
UNICEFZnáte příběh první vánoční charitativní pohlednice UNICEF?
Tady je přeložený citát z Wikipedie:
První charitativní vánoční pohlednice byla odeslána v roce 1949. Byla namalována sedmiletou Jitkou Samkovou z obce Rudolfov v Československu. Její obec obdržela od UNICEF pomoc v podobě potravin a léků po druhé světové válce. Z vděčnosti k organizaci Jitka namalovala obraz svítícího slunce a skupinu dětí tančících kolem májky.
A tady je zpráva z radnice města Rudolfov:
Usměvavé žluté slunce, malý červený domek s kouřícím komínem a pětice tančících děvčat. Zdánlivě obyčejný dětský obrázek. Přesto obletěl celý svět. Obrázek tehdy sedmileté Jitky Samkové – žákyně rudolfovské školy stál v roce 1949 na počátku tradice pohlednic UNICEF. Pohlednic, které se prodávají po celém světě již přes 50 let a jsou velice oblíbené nejen pro svoji vysokou estetickou hodnotu, ale také proto, že zisk z jejich prodeje je určen na pomoc dětem. Reprodukce historicky první a bezesporu nejznámější pohlednice zdobí kanceláře UNICEF po celém světě. Je jen škoda, že v Rudolfově o tomto obrázku, který vznikl jako poděkování za pomoc organizace UNICEF dětem po skončení 2.světové války, dnes ví jen málokdo. Jitka Samková – Vejdová dnes žije v Č.Budějovicích a vždy skromně uvádí, že hlavní zásluhu na uveřejnění její kresby měl rudolfovský učitel pan Jan Bartuška.

PS 3
Moje fotky nejsou tak slavné jako dětský obrázek, ale přesto posílám odkaz na moje první uveřejněné dílo v Austrálii
http://international.scouts.com.au/main.asp?iStoryID=17645012



Fotogalerie .... zobrazit detail